Sommarskolan: Skriv en roman

Med Ann Ljungberg och diplomerade lektörer

 

Vill du ägna sommaren åt skrivande? I SOMMARSKOLAN 2019 får du respons varje vecka och lektioner med skrivuppgift varje dag - från 17 juni till 25 augusti.

Den här kursen passar dig som:

 • vill satsa på att skriva lite varje dag
 • vill påbörja eller fördjupa ett romanprojekt
 • vill få struktur i både romanen och skrivprocessen
 • vill få respons på ditt skrivande av en diplomerad lektör
 

Den 17 juni startar vi!

 

Sommarskolan: Skriv en roman får du - under 10 veckor - tips, verktyg och stöd för att skriva första utkastet till din roman.

 

Om du så bara har tid att jobba med kursen 30-60 minuter om dagen kommer du att kunna göra planeringen och ramverket för romanen, och skriva en hel del scener. Om du kan lägga 2-4 timmar om dagen kommer du att kunna skriva ett bra utkast att sedan jobba vidare med när du har alla verktyg som kursen ger.

 

Måndag 17 juni kommer första kursbrevet där du får en veckoplan och en förberedande uppgift. Varje vardag under 10 veckor får du sedan korta kursbrev med teorilektioner och skrivövningar att ta med i ditt romanprojekt. På lördagar får du en sammanfattning av veckans övningar, med kontrollfrågor som du (kan använda för att se att ditt projekt är på rätt väg. På söndagar kommer ett coachingbrev med frågor runt ditt skrivande och ditt förhållande till det.

 

I slutet av varje vecka kan du skicka 5 sidor text till din personliga lektör. Du får respons på totalt 50 sidor under kursen.

Du kan komma överens med din lektör om att ev köpa till fler sidor för respons.

 

Vi har en sluten Facebookgrupp där du kan hitta skrivarkompisar och diskutera övningarna - kul när alla gör samma övningar under kursen.

 

I kursen får du dagligen skrivuppgifter via e-post under 70 dagar. Under kursens gång har du även möjlighet att delta i en skrivgrupp på Facebook där du och andra deltagare kan utbyta tankar och idéer samt ge varandra respons på era texter. Ingen skrivrespons från författarcoach ingår i denna kurs.

 

Under kursen arbetar vi med att:

 • Skapa vanan att skriva varje dag
 • Utforska din kreativitet
 • Komma över vanliga skrivhinder
 • Tydliggöra romanens grundtanke, budskap och fokus
 • Skapa struktur och en hållbar handling
 • Mejsla ut oförglömliga karaktärer
 • Hitta din egen författarröst

Innehåll i 10 veckor

 1. Tänk som en författare – jobbar vi mest med din utgångspunkt. Vad vill du skriva?
 2. Fördjupa din romanidé – handlar om att skapa ramarna för den värld du bygger upp med din berättelse.
 3. Intrig och röda trådar – får du fritt spelrum innanför din världs murar. Här är det du som bestämmer vad som ska hända.
 4. Ge karaktärerna karaktär – har vi en mängd övningar för att skapa romanpersoner som berör och engagerar.
 5. Say Mama!  - utforskar vi berättarröster.
 6. De rör ju på sig! – går vi igenom gestaltningsteknik.
 7. Kolla de snackar! – blir det massor av dialogövningar.
 8. En mörk och kulen natt – jobbar vi med detaljer och tar bort klyschor.
 9. Slipa och fila – får du övningar för att skriva klart.
 10. Färdig, och sen då? – förbereder vi för första redigeringen av ditt romanmanus.

 

Kursledare: Ann Ljungberg författarcoach och diplomerade lektörer från Litterära Konsulter

Plats: Distanskurs online

Startdatum: 17 juni

Pris: 5000 SEK inkl moms

Omfattning: Skrivuppgifter varje dag i 70 dagar. Respons från diplomerad lektör på 50 av dina sidor.

 

Har du frågor om kursen, mejla till ann.ljungberg@litterarakonsulter.se

 

(OBS! Om du är med i kursen "Skriv romanen på 10 veckor" har du redan tillgång till kursmaterialet i Sommarskolan. Du kan vara med ändå och får välja ännu en webbkurs! )

 

 

Såhär tycker några av de tidigare deltagarna om kursen:

 

För 10 veckor sedan hade jag en idé. Nu har jag en struktur, ett ramverk och dessutom en ny livsstil. Jag skriver. Tack för daglig stöttning och inspiration. Det blir tomt utan den naturliga inledning till mina skrivarstunder som dina visdomsord utgjort, men jag har dem i minnet när jag fortsätter resan på egen hand.  
- JagSkriver

 

Jag hade inte tänkt att skriva en roman och anmälde mig till kursen mest på skoj. Övningarna är alldeles utmärkta. Man får inblick i romanskrivandets olika aspekter alltifrån planering till publicering över och gestaltning. Jag lärde mg MASSOR på kursen och är så glad att jag valde den. Här sitter jag nu med ett romanmanus - som jag inte trodde alls skulle bli till. Tack Ann, för en utmärkt kurs. Ämnar gå vidare med dina kurser!
- Jessica

 

 

Tycker det är en väldigt kreativ kurs. Känns som om du lägger ner mycket tid på upplägget och har en bra struktur. 
- Sissel

 

Jag börjar se strukturen av min roman. Har så länge gått och grunnat på formen och inte kommit förbi det. Men med övningarna inser jag att den kommer att vara dialogformad. Jag uppskattade att få övningarna en i taget och en ihopsamlardag. Att jag kollar filmer på ett helt annat sätt, hur de rör sig och talar osv. När jag kom på att Margaretha Krook kunde spela en viss person i min roman blev det väldigt spännande att skriva!  Länge hade jag letat efter en kurs där jag inte behövde kommentera andras texter. 
-Eva Hernvall

 

Den fick mig att faktiskt skriva lite varje dag och därför behövde inte hjärnverksamheten starta om varje gång. Tydliga övningar som var lagom “stora”. 
-Lotta Hydén

 

Inspirerande kursbrev. Och att de kom varje dag. Jag har inte kunnat skriva varje dag men kursbreven peppade mig till att tänka på mitt skrivande och det har på så sätt hänt mycket med boken trots att jag skrivit så mycket. 
-Carita Holmberg

 

Lektionerna är välformulerade med mycket bra och gedigen information. Det ger många tankar och idéer för skrivandet både i innehåll, upplägg och gestaltning. Bra att det även finns med annan information som tips om att låta andra läsa igenom det man har skrivit, om utgivning av böcker mm. Jag tror att det är bra att få informationen lite efterhand så som du har gjort i den här kursen genom att skicka ut ett kursbrev varje dag. Det är också väldigt bra att informationen finns kvar under en längre tid så man kan gå tillbaka och ta del av den igen! 
-Elisabeth Dahlin Persson

 

Jag uppskattade den dagliga uppmaningen att skriva. Om jag sedan skrev övningarna eller på mitt redan påbörjade manus var mindre viktigt för mig, det viktiga var ATT jag skrev. 
-Christian

 

Du gör ett fantastiskt jobb, jag skriver varje dag och kursen gav mig verkligen energi. Bra tips och idéer, jag tycker att jag har erhållit en bra verktygslåda att jobba med. 
-
Lotta Kaliff

 

 

 

 

Sommarskolan startar snart!

DAYS
0
0
HOURS
0
0
MINUTES
0
0
SECONDS
0
0

Här kan du anmäla dig till kursen